Održana kreativna radionica Animaday | Pixel | Udruženje za art i vizualno komunikacijske vještine

Održana kreativna radionica Animaday

U organizaciji Udruženja za art i vizualno komunikacijske vještine Pixel održana je kreativna radionica Animaday, na kojoj se više od trideset učesnika, starosne dobi od 13 do 18 godina upoznalo sa procesom stvaranja animiranog filma i izrade GIF-ova.

dj

Radionica je organizirana povodom Svjetskog dana animacije, a učesnici su kroz teoretski i praktičan dio u savremeno uređenom Networks centru u Sarajevu naučili mnogo korisnog znanja o animaciji i animiranim filmovima.

 

Nakon kratkog upoznavanja sa historijom i vrstama, učesnici su radili osnovne vježbe za animatore. Pravili su flip book, crtali kadar po kadar, kreirali vlastite likove na temu ekologije i ekološke osviještenosti.

dzen

Drugi dio radionice bio je posvećen izradi GIF-a, a tom prilikom su učesnici, podijeljeni u manje grupe, mogli odabrati šta žele animirati. Na kraju radionice, učesnicima su podijeljeni certifikati i predstavljeni GIF-ovi svake grupe. Na radionici su prikazani i vrhunski animirani filmovi sa Internacionalnog festivala animiranog filma ”Tindirindis” (Litvanija).

 

”U ugodnoj atmosferi, uz mnogo kreativnog rada, smijeha i druženja učesnici su pokazali veliko interesovanje za animaciju. Imali su priliku naučiti osnove animiranja, pitati sve što ih zanima, i napraviti svoj vlastiti GIF, koji će moći podijeliti na društvenim mrežama. Nadam se da će u budućnosti nastaviti sa profesionalnim usavršavanjem jer imaju talenta i vole crtanje.” – izjavila je Dženana Haračić, voditeljica radionice.

djeca

Radionica Animaday se organizirala u okviru projekta ”Obojimo i uljepšajmo naš grad”, koji ima za cilj ukazati djeci i mladima na značaj zaštite okoliša i vlastitog doprinosa boljem i ljepšem životnom okruženju.

 

Radionica je omogućila učesnicima da se upoznaju sa načinom stvaranja animiranog filma i uspostavljanja interaktivne komunikacije vezane za razvoj ekološke svijesti korištenjem animacije kao načina izražavanja.

 

Partner projekta ”Obojimo i uljepšajmo naš grad” je ASIFA, a finansijsku podršku projektu omogućila je Općina Centar.