soccer jerseys Wholesale nike NFL Jerseys Wholesale nike jerseys nike nfl jerseys basketball jerseys cheap basketball jerseys china Wholesale Jerseys supply Cheap Jerseys from china NFL Jerseys free shipping Wholesale Jerseys China Nike NFL Jerseys Wholesale nike Jerseys wholesale jerseys supply wholesale jerseys usa cheap Snapback Hats
Kreativne industrije EU | Pixel | Udruženje za art i vizualno komunikacijske vještine

Kreativne industrije EU

Generalne informacije o kreativnim industrijama

Kreativne industrije su one koje se zasnivaju na kreativnosti, vještinama i talentu pojedinca, te svoj potencijal za stvaranje zaposlenosti i bogatstva baziraju na proizvodnji i eksploataciji intelektualnog vlasništva. Globalni statistički izvori pokazuju da su te industrije najbrže rastuće grane ekonomije.

Strategija Evropa 2020. želi da ojača rast zaposlenosti i kreiranje novih industrija kroz održavanje i podržavanje jake, raznolike i konkurentne industrijske baze u Evropi. Kao fokus strategije, postavljene su kulturne i kreativne industrije koje su vrlo bitni pokretači ekonomske i društvene inovacije u drugim sektorima.

Definicija industrija koje spadaju pod pojam kreativnih industrija donekle varira širom svijeta, međutim to uglavnom obuhvata:  oglašavanje, arhitekturu, zanate, dizajn, grafički dizajn, modu, film & video, muziku, scenske i izvođačke umjetnosti, objavljivanje, izradu softwarea, TV & radio, te digitalne medije.

Vizualna komunikacija je prijenos ideja i informacija u obliku koji se može vidjeti ili pročitati. To uključuje znakove, tipografiju, crtanje, grafički dizajn i ilustracije boje teksta i elektronskih sredstava. Vizualna komunikacija je vrlo blisko vezana za umjetnost, što može da se odnosi na fotografiju, grafički dizajn, crtanje i dizajniranje, ali isto tako uključuje druge oblike izražaja poput skulpture, keramike, zvučne i video kreacije, u nekim slučajevima i arhitekture kao i neke druge oblike umjetničkog izražavanja.

Mi u Pixelu vjerujemo da se kreativne industrije zasnivaju i najbolje organizuju kroz usku saradnju sa legalnim sektorom, efektivnim komunikacijama i obrazovanjem u novim medija.